SPIRING AV KORN ELLER FRØ  

   
Linsespirer                   Hvetespirer                      Mungbønnespirer              Kikerterspirer

Det er en ting man kan gjøre med hvete/spelt, og også med en mengde andre frø (Sesamfrø, solsikkefrø, reddikfrø, sennepsfrø, kløverfrø, lima-bønner, pinto-bønner, mung-bønner, havre, rug, og en mengde andre). Det er å la dem spire. Gi dem litt fuktighet og varme og la dem spire i noen dager - og smak så på resultatet. Jeg skal garantere at du vil bli gledelig overrasket. Men, dette er selvsagt ikke noe man gjør bare for smakens skyld. Soya-bønner, som normalt ikke inneholder noe vitamin C, vil etter ca. 72 timers spiring være en enorm C-vitaminkilde. En halv kopp spirede soyabønner vil inneholde omtrent like mye vitamin C som seks glass med presset appelsinsaft!

Og, for å ta havre, spiret i ca, fem dager, inneholder havren rundt 500 % mer B6, 600 % mer aminosyrer, 10 % mer B1 og 1350 % mer B2 enn havre som ikke har fått spire. I det hele tatt er frø som har fått spire en fantastisk god og særdeles enkel kilde for vitaminer som A, B, C, D, E, G, K og til og med U og dessuten en rik kilde for mineraler som kalk, magnesium, fosfor, pottaske, sodium og silicon - alt i en naturlig form som opptas særdeles lett i organismen.

De er dessuten fulle av enzymer - særdeles viktige for en hver prosess i kroppen. Kroppens evne til selv å produsere enzymer avtar med alderen og dessuten ødelegges enzymer som finnes naturlig i mat når vi koker eller steker maten. Dette enorme, livskraftige og for organismen høyst nødvendige næringsinnhold som finnes i spirede frø er dessuten svært stabilt og vil fortsatt være tilstede selv om man etter spiringen tørker eller fryser spirene (for lagring).

Det som skjer i frøene, er at fett og stivelse omdannes til vitaminer, mineraler, enkle sukkerforbindelser og proteiner under påvirkning av luft, varme og fuktighet - frøene våkner til liv og forbereder seg på å gro opp. Dcn enorme livskraft som har ligget latent, blir tilgjengelig for dem som spiser frøene.

Nå høres dette kanskje ut som noe nytt og revolusjonerende? For oss her i vesten er det kanskje revolusjonerende - nytt er det så langt i fra. Kineserne har brukt disse metodene i årtusener og bruker dem fortsatt.

Hvis du alltid har en porsjon med spirede frø av et eller annet slag stående - og det koster deg ikke mer enn noen få minutters arbeid å spire en stor porsjon - så skulle det godt gjøres om du vil bli utsatt for sykdommer på grunn av feilernæring eller vitaminmangel.

Det er også viktig å passe på å ikke bruke såkalt såvare, som i de fleste land ofte er behandlet med kvikksølv. Supermarkedenes produkter er ellers ofte varmetørket i den grad at spiringsprosessen er ødelagt. så det lønner seg å handle såvarer til spiring direkte fra bønder eller fra helsekostforretninger etc.

FREMGANGSMÅTE

Nytt korn og nye frø har størst livskraft. Når man skal få korn/frø til å spire legger man det i bløt i et glass 8-12 timer. Legg vevet gas e.1. over åpningen med en strikk rundt. Hell ut vannet. Fyll på rent vann og skyll. Rist lett. Tøm vannet ut og legg glasset på siden et mørkt sted. Rens og skyll frøene 2 til 3 ganger daglig. Alt etter hvilket frøslag du bruker, tar dette 2 til 5 dager.

Eller skaff deg en stor sil og en gryte - jern eller emalje og med lokk på - som silen passer nedi. Fyll de frøene som du vil spire i silen og ha vann i gryten og la det hele stå slik de første 6-8 timene på en varm plass i dette vannbadet (vannet skal være ca. kroppstemperatur, ikke inneholde flour eller andre kjemiske tilsetningsmidler og skal dekke frøene - frø som er sterile flyter opp og kan fjernes). Deretter heller du dette vannet over på et glass (det er nå smekkfullt av mineraler og vannløselige vitaminer - ypperlig til bruk for supper o.l.) og renser frøene godt under rennende vann for å forhindre muggdannelse. Sett deretter gryte med sil og lokk på en relativt varm plass - ca. 30/35 grader C er bra (i stekeovnen på 1 med døra på gløtt) - og rens dem under rennende vann morgen og kveld - dette også for å sikre at de holder seg fuktige (men la dem for all del ikke stå i vann, da råtner de). I løpet av tre til seks dager er de ferdige (etter 60-80 timer har de som regel maks. vitamininnhold, utover denne tiden vil du hovedsakelig få smaksvariasjoner). Deretter kan du bare ha dem over i en glassbeholder og oppbevare dem i kjøleskapet eller gjerne også tørke dem.

FORSLAG TIL BRUK AV SPIRET KORN ELLER FRØ

Bruk spirene sammen med havregryn og melk, dryss litt i grøten, i suppen eller i salaten, ha det på brødet, tygg det som snacks (noen av bønnespirene bør forvelles p.g.a, den sterke smaken) og jeg anbefaler det særlig i brødet - der smaker t.eks. spiret hvete eller havre helt fantastisk.

Bland det spirende kornet i gryteretter, nøttestek, kjøttpudding, dressing, salater, supper, lapskaus, eggerøre, brøddeig. (Bruk fantasien, bare ikke ta for mye av gangen.) I supper, lapskaus og omeletter kan man ha spiret korn i like før retten serveres. Bønnespirer bør koke med. De fleste spirer kan serveres som en fin, sprø salat og som smørbrødpålegg sammen med kremost f.eks. (Prøv deg frem, smak og behag .... )

(Kilder: "Oppbevaring og oppskrifter" og "Mat og ernæring et spørsmål om fornuft http://www.eutopia.no/node10.html)