Oppskrifter med Soyabiter og granulater (bitte små biter)

Pek på det emne nedenfor du vil lese mer om ved å trykke på enter eller høyreklikk på musen.

 

Kjøttkaker m. soya      
       
       
       

Soya-protein kan brukes på to måter, enten som erstatning for en del av kjøttet (eller istedenfor kjøtt) i en oppskrift eller ved tilsetning for å drøye maten.
Sammen med malt kjøtt er det finkornede soyakonsentratet riktig. Sammen med kjøtt i biter er det. den grove typen som passer. Sammen med mørkt kjøtt brukes det kjøttfargede soya-proteinet, sammen med lyst kjøtt og fisk brukes det hvite soya-proteiner.

Tilberedning

Hovedregelen er at konsentratet må bløtlegges før bruk. Vanlig er 100 g konsentrat til 3 dl vann. Enkelte ganger kan det være nødvendig med noe mer væske. Iallfall bør det røres noe rundt i bløtebollen, fordi det øverste laget ellers blir for tørt. Bland ganske sterkt smakstoff som passer til retten (tacomix til taco, litt spagetti saus i soyaen til spagettisaus, kjøtt/fisk- eller kyllingbuljong hvis soyaen skal være en kjøtt-, fisk- eller kyllingrett, da soya-proteinet er smakløst. Bløtevannet bør være varmt. Det er best å salte etter etter utbløtingen, for soya tar opp mindre fuktighet med salt i vannet.


Soya-proteinet egner seg i stekte retter med vanlig fettmengde i pannen. Bruk forholdsvis svak varme, ellers vil blandingen lett sette seg fast. Sterk og lang koking gir mindre god kjøttkonsistens på soyaprodukter .

Brunt soyagranulat/biter

Det går fint an å bruke soya-protein i kjøttdeig til kjøttkaker, kjøttbrød, spagettisaus, risotto, pizza, tacosaus, osv.

Hvite soyabiter

Hønsekjøtt egner seg særlig godt til å drøye med det grove, hvite soya-konsentratet. Legg soya-bitene i varm, usaltet hønsekraft. Ca. lOOg soya-biter passer til en stor høne. Blandes med hønsekjøttet i gryteretter, frikasse o.l. Soya-bitene kan også avkjøles og brukes sammen med kjøtt i kyllingsalat.
Hvite soya-biter kan også bløtlegges i fiskekraft og has i en fiskegrateng eller annen fisk i form rett. Fiskelapskaus går også bra.
Hvite soyabiter bløtlagt i fiskekraft kan også brukes avkjølt i rekesalat og annen skalldyrsalat.