Salting
Salting er en gammel konserveringsmetode som gjør at mat blir mer holdbar. Det finnes to metoder å å salte maten på. Det er tørrsalting og lakesalting.
Tørrsalting går ut på at maten blir dekt med salt, og lagt i beholdere. Når mat blir lakesaltet blir det lagt i en blanding av salt og vann til saltinnholdet i maten blir korrekt.

A salte mat er en meget gammel, kjent, lettvint og billig oppbevaringsmåte. Men matvarene taper litt i fordøyelighet, smak o næring. Jo lenger maten ligger i laken, dess mer smakløs blir den. Saltet har evne til å trekke ut vann, smakstoffer og litt av eggehviten. Men salt mat er drøy i bruk og synes derfor å falle billiger enn fersk. Dessuten salter en ned i den tid varen står lavest pris (høstslakting). Salte matvarer må som oftest vannes ut par dager før de skal kokes, alt for salt er usunn.
De kjøttvarer en skal salte ned, må gnis lenge og fast med fint salt, gjerne opp til 5 min. for hvert stykke, så saltet kommer godt gjennom det ytre lag – snittsider innsider fremfor alt. Lake som det har ligget kjøttvarer i lenge, innholder en del av kjøttets gode stoffer. Nytt derfor laken om igjen etter oppkoking eller nytt den til sildesalting. Alt forutsatt laken ikke er sur eller skjemt på noen måte. Salt som ligger på bunnen i baljen uoppløst, nytter en til forskjellig i kjøkkenet, for eks. til salting av poteter o. a. I kyststrøk bør en ikke la kjøttet ligge lenger i lake enn til april – mai. Når det blir varmt i været, surner det lett. Heng opp og tørk det I innenlandsklima med tørr luft kan kjøttet ligge i lake også om sommeren. Ved salting kan en bruke kokt eller rå lake, i hjemmene er kokt lake mest brukt.

(Kilde: Landslaget for Hustell-lærerinnene (1949): "Husmorboka", Cappelens forlag, Oslo)

 

Pek på det emne nedenfor du vil lese mer om ved å trykke på enter eller høyreklikk på musen.

Salting av kjøtt og flesk

Salting av fiskevarer