Brødoppskrifter

Jeg har her konsekvent brukt speltmel istedenfor hvetemel, for å gjøre oppskriften sunnere. Jeg synes brødene blir saftigere og bedre smak, men de kan også lages med hvetemel.
Sommeren 2006 tok jeg ut en uke ekstra ferie uten lønn for å bake brød. Mange forskjellige typer brød. Jeg hadde brukt et halvt år i forveien - gikk "vitenskapelig" til verks - for å finne ut den beste og sunneste måten å bake brød på. Det var også viktig at det smakte godt og at hele familien likte det. Derfor er mange av oppskriftene nedenfor mine egne, og de brukes ofte.

Tips for en bedre brødbakst:

1. Fersk gjær gir alltid best resultat. Fersk gjær kan fryses. Når den tines blir den mykere eller litt rennende eller, men den kan likevel brukes på vanlig måte. Tørrgjær går også fint.

2. Når man bruker mel malt fra eget korn, er det vanskelig å lage et bra brød kun ut i fra malt korn. Det er lite gluten i det som gjør at det hever seg nesten ikke. Det beste er å blande det med annen mel. Derfor er det viktig å ha både korn og mel i matvarelageret.

3. Mel som du har malt selv fra korn må også eltes en del - 15-20 min for hånd - 5- 10 min. i en mikser (det spørs hvor kraftig mikseren er).

4. Mal helst kornet rett før du bruker det. Malt mel mister omtrent 45% av vitaminer og mineraler etter 24 timer. Etter 72 timer har fra 75-90% av vitaminene blitt borte.

5. Pass på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren da det ikke gir så god gjærprosess.

6. Spelt skal ikke eltes så mye, all annen type mel skal eltes lenge og godt.

7. Bakevarer med spelt blir også best hvis deigen ikke er for tørr - litt klissete er best

8. Jo mindre gjær du bruker  - jo bedre. Hvor lenge deigen skal heves kommer an på hvor mye gjær som er brukt.  For 3 brød så må 50 g fersk gjær  heve ca 30-45 min, 25 g gjær en time eller mer. 5-10 g gjær ca 6 timer (gir kjempegode brød).

9. Gjærbakst hever seg ikke så bra hvis det kan forekomme trekk. Hev brød på lunt sted gjerne under et klede.
 

Pek på det emne nedenfor du vil lese mer om ved å trykke på enter eller høyreklikk på musen.

Saftige speltbrød
 

Deilige brød av malt korn og mel (spelt eller hvete) m/bilder 
 

Grovbrød på malt korn

 

Godt og billig brød 

Brød m honning - lagd m tørrgjær  

Brød uten gjær -
med natron

 
       
       

 

Det er viktig med gode redskaper for å gjøre det lettere å rotere mat i matvarelageret, ellers så kan det ta så lang tid at det ikke blir gjort. Jeg har også prøvd å elte brødet i 15-20 minutter med håndkraft. Jeg fant ut at så sterk er ikke jeg mer og jeg ville at ting skal gå fort.  Derfor har  investert i en god og kraftig kjøkkenmaskin. Vi har også en Helios elektrisk kornkvern som vi fikk tak i på et loppemaket på Steinerskolen til 250,- kr. Vi er så fornøyd med det kjøpet. Den er flittig i bruk siden jeg rullerer kornet jeg har ved å bruker det når jeg baker. Til hverdags er det en fordel å bruke elektriske apparater siden det letter bruken (både tidsmessig og fysisk) av varer i matvarelageret, men man må ha en manuell kornkvern og "manuelle" hender som kan elte brødet i krisetider.